Nəyi nə qədər yemək adamı öldürə bilər?

Baxış sayı: 197


Banan kaliumla zəngindir və bu element az miqdarda qəbul edildikdə sağlamlığa xeyirlidir.
"The Telegraph" yazır ki, hətta ən xeyirli qidaları da normasından artıq yemək insana ziyan vurur.
Məsələn şəkəri çox istehlak etsəniz artıq çəki, ən pis halda diabet qazanacaqsınız. Çox qəhvə içənlər gecələr yuxusuzluq bəlası çəkirlər. Çörəyi çox yemək köp verir.
Bəs görəsən hansı qidanın nə qədəri adamı öldürə bilər?
AsapSCIENCE bu mövzuda video da hazırlayıb. Bu videodan görünür ki, əksər ərzaqların adamı öldürən dozasını istehlak etmək fizioloji və ya texniki baxımdan mümkün deyil.
Şəkər
Şəkəri onsuz da "ağ ölüm" adlandırırlar. Britaniyada hətta ərzağın tərkibindəki şəkərə əlavə vergi də qoyulub ki, adamlar ondan çəkinsinlər.
Amma şəkərin insanı dərhal öldürməsi üçün bir oturuma 10 fincan şəkər qəbul etmək lazım gələrdi.
Portağal
Portağal dadlı olduğu qədər də xeyirli meyvədir. O insanın qan təzyiqini tənzimləyir, böyrək xəstəliklərinin qarşısını alır, xolesterolun miqdarını azaldır.
Amma vitamin C də adamı öldürə bilər. Di gəl bunun üçün 11 min portağal yemək lazım gələrdi.
Hind qozu
Hind qozu tozunun bir neçə qaşığı insanın həyatına son qoya bilər.
Beynəlxalq Kimyəvi Təhlükəsizlik Proqramının 2007-ci ildə hazırladığı hesabatda deyilir ki, bu ədvanın 5 qramı ölümcül doza sayılır.
12-ci əsrdə hind qozundan narkotik kimi istifadə olunarmış. Ekspertlər məsləhət görürlər ki, bu ədvaya çox da aludə olmamalısınız.
Gilas
Gilas ən şirin və ən ləzzətli meyvələrdən olsa da, onun içində ölümcül zəhər gizlənir.
Gilas yeyərkən onun bir neçə çəyirdəyini udmaq insana heç nə etməz, amma çəyirdəyin içərisindəki özəyi yemək təhlükəlidir.
Ekspertlər deyirlər ki, bircə gilas çəyirdəyinin toxumunda insanın nəfəsini kəsəcək qədər sianid var. Bu zəhərli maddə alma, şaftalı, ərik tumlarının tərkibinə də daxildir.
Şokolad
Şokolad hətta ona aludə olanları da öldürmür, hərçənd çox şokolad yemək ürək bulandıra bilər.
Şokoladın ölümcül dozası 85 plitədir. Bu qəsər şokoladı yemək hər adamın işi deyil.
Kartof
Çiy kartofu yemək təhlükəsiz deyil. Onun tərkibində solanin və xakonin kimi alkoloidlər var. Bu maddələr insan sağlamlığı üçün təhlükəlidir.
Təzə yaşıl kartofda zərərli maddələrin miqdarı daha çoxdur. Amma insanı bir oturuma 25 yaşıl kartof yemək öldürə bilər.
Banan
Banan kaliumla zəngindir və bu element az miqdarda qəbul edildikdə sağlamlığa xeyirlidir.
Amma banan da adamı öldürə bilər. Hərçənd məhz banan yeməkdən ölmək istəyən adam bir oturuma 480 banan yeməlidir.
Əlbəttə, 480 banan adamı zəhərləməkdən əvvəl onun qarnını partlada bilər, yazır "The Telegraph".